Beste en makkelijkste curly hair regime OOIT! - My Curly Way

Beste en makkelijkste curly hair regime OOIT!

zondag, februari 21st, 2016

water-only-curly-hair-method-krullen-

Sinds vorig jaar zomer stuitte ik weer eens op één van de vele nieuwe ‘curly hair methods’. Vroeger was ik zo gek om alles wat op mijn pad kwam uit te proberen, want ja, de zoektocht naar de perfecte krul ging gewoon door. Als ik weer eens had gelezen over een wonder product voor krullen en kroeshaar, rende ik direct naar de Afro Indian Market om het product zelf uit te testen. Vaak met teleurstellend resultaat, want iets wat voor een ander werkt hoeft niet voor jou te werken. Dat heb ik wel geleerd in mijn jaren als fervent productjunkie, daarom was ik blij verrast en nieuwsgierig naar de nieuwste hype op het gebied van krullen: The Water Only Washing method (WOW). Enkel water gebruiken op je haar, shampoo maar ook conditioners, leave ins en styling-producten worden totaal geëlimineerd in deze routine. Ik hoor je denken “ew, dat is echt goor!”, maar lees JUIST dan verder. Ik was zelf ook sceptisch over dit regime, maar vooral eager om aan deze back to basics methode te beginnen. Nu 6 maanden later, heb ik deze routine helemaal onder de knie en ben ik een happy WOW-curly girl! 

Okay, om een klein stukje terug te spoelen.. de WOW methode (ook wel rinse only) is eigenlijk niet zozeer een hype meer, maar het heeft even geduurd voordat dit is overgewaaid naar ons kikkerlandje. Er zijn blogs die dateren uit 2010 en ik heb zelfs gelezen dat in Korea vrouwen al generaties lang hun haren alleen maar wassen met water en niks anders. Ze masseren dagelijks hun hoofdhuid en hun haar ruikt nergens naar, heeft superveel volume en een prachtige glans. Het grappige is, de meiden die bloggen over deze regime hebben sluik haar en geen kroes- of krulhaar zoals je misschien zou verwachten. Het duurde echter niet lang voordat de curly girls deze methode als waardevol zagen en het in hun eigen routine opnamen.

water-only-curly-hair-method-krullen-

Toen ik over de WOW methode hoorde van een vriendin, en het bij YouTuber Naptural85 zag, was ik lichtelijk verbaasd en keek haar met grote ogen aan. “Hoe kan dat werken voor je haar? En how do your curls pop zonder al die producten?” Vol overtuiging knikte ze alleen maar heftig ‘ja’ en zei: “Het werkt gewoon!”. Dat was genoeg voor mij om het ook uit te proberen. Aangezien onze badkamer (die van mijn vriend en mij) uitpuilde van honderden haarproducten (95% van mij natuurlijk), leek dit mij wel een verfrissende manier om helemaal terug te gaan naar de basis en mijn werkelijke krulpatroon beter te leren kennen.

Water only washing is so refreshing!

How does it work?

Mijn eerste keren WOW waren nogal onwennig, in het begin merkte ik ook nog geen verandering. Voordat je je haar gaat ‘wassen’ met water, masseer je je hoofdhuid gedurende 5 minuten. Dit masseren wordt ook wel ‘scritching’ genoemd, waarbij je niet je nagels gebruikt maar je vingertoppen. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën en talg van je hoofdhuid loskomen om vervolgens elke pluk haar te bedekken. WOW is een ongelooflijk effectieve, simpele en bijzondere manier om je krullen te verzorgen. In het begin waste ik mijn haar, met warm water, om de dag met water en al na dag 12 merkte ik dat mijn haar mooi gedefinieerd was en vol volume zat. En dat zonder conditioner en styling-gels!  Het heeft minstens twee weken geduurd voordat mijn krullen van top tot teen in mijn natuurlijke oliën gedekt waren. Mijn haar heeft nooit beter gezeten dan met welk haarproduct dan ook! Dit is absoluut mijn geheim tot perfect haar en zó bevrijdend dat je maar 1 product nodig hebt; water. Na 6 maanden trouw vast te houden aan deze methode, bemerk ik zoveel voordelen: mijn haar klit niet meer als vroeger, binnen 10 minuten is het droog, het is zachter dan ooit, heeft de beste kruldefinitie, valt minder uit en het volume is insane!

water-only-curly-hair-method-krullen-

Voor- en nadelen van Water Only Washing

Zoals je misschien al wel door had, ben ik een absolute fan van WOW. Er kleven voor mij totaal geen nadelen aan en mijn krullen zijn nog nooit happier geweest haha! Om alle voor- en nadelen even op een rijtje te zetten voor jullie:

► Voordelen:

Simpel! Mijn zoektocht naar de beste haarproducten is over! Plus de badkamer ziet er heerlijk minimalistisch uit ;). Het enige wat ik tegenwoordig nodig heb is water en mijn handen. Nothing more nothing less. Je hebt verder geen tools nodig zoals een Denman brush of een widetooth comb, enkel en alleen onze eerste basisbehoefte, water. 

Natuurlijk! Veel ‘natuurlijke’ producten claimen geen chemische toevoegingen te hebben en toch moet je uitkijken als je ergens in koeienletters ziet staan “Paraben-free, All Natural” enzovoorts. Met de WOW regime weet je zeker dat het puur natuur is, omdat je verder niets gebruikt dan je eigen natuurlijke oliën. 

Tijd- en kostenbesparend Wij curly girls hebben wel eens de neiging om veel (teveel) tijd te besteden in het perfect maken van ons haar. Doormiddel van uren voorbereiding met het zetten van bantu knots, twists en braid outs. Ik maakte me hier vroeger ook schuldig aan, maar sinds de WOW method heb ik dat allemaal niet meer nodig en ben ik binnen 15 minuten klaar met de perfecte Wash & Go. I love it! Oh ja en natuurlijk bespaar je de nodige $$$ die je weer uit kunt geven aan waardevolle ervaringen zoals reizen en concerten etc! 

Zachtste krullen ever Daarnaast hebben mijn krullen, werkelijk waar, zonder producten te gebruiken nog nooit zo mooi gezeten. Ze zijn super zacht en bouncy en het volume is fabulous! Ik had nooit durven dromen dat mijn haar überhaupt ook maar goed kon zitten zonder conditioner te gebruiken. Blijkt maar weer dat shampoo en conditioners gewoon deel zijn van een goede marketing strategie ;). 

water-only-curly-hair-method-krullen-

► Nadelen:

Geduld! Je zult verschillende ervaringen op het internet lezen over deze methode, voor de één werkte het al binnen een week en een ander zag pas na een maand de benefits ervan. Geef niet op na een minor setback maar zet door, geloof me, je zult me dankbaar zijn! To each its own, om er achter te komen of WOW ook iets voor jou is, moet je het simpelweg proberen. Voor iedereen zou het andere uitwerkingen kunnen hebben, maar trust me het is het proberen waard.

Droge hoofdhuid Sinds een paar weken nu, heb ik last van een droge hoofdhuid. Dit kan verschillende oorzaken hebben; door het koude weer ineens (winter is coming) of doordat ik warmer ben gaan douchen. Warm water is juist bevorderlijk voor de WOW methode, alleen kun je er een droge hoofdhuid van krijgen. Ik ga proberen om niet meer om de dag mijn haar WOW te wassen en iets minder warm water te gebruiken om te zien of het dan beter wordt. 

*update 6 juni: ik gebruik sinds kort pepermuntolie om mijn hoofdhuid te verzorgen. Nu heb ik geen last meer van een droge/rode hoofdhuid en is mijn hoofd inmiddels wel gewend aan het warme water. (pepermuntolie balanceert de Ph waarde, wat roos en een jeukende hoofdhuid tegengaat)

Q | Hebben jullie van deze curly hair routine gehoord en zou je het zelf proberen? Let me know!

9 reacties op “Beste en makkelijkste curly hair regime OOIT!”

 1. Macblogster schreef:

  Interesting. Wie weet ga ik dit nog eens probeten. Weet niet of ik het geduld wil opbrengen 😉

 2. […] weet gebruik ik geen shampoo’s, conditioners of andere haarproducten maar enkel en alleen de water only methode. Wel vind ik het chill, wanneer ik lang op sportieve reis (kamperen etc) ga, om een makkelijke hair […]

 3. Mies schreef:

  Ga het zeker proberen! Mijn vraag aan jou is alleen hoe vaak kam jij je haar dan nog? Doe je dat elke keer als je het wow wast?

  • daynajacky schreef:

   Doen! Laat me weten hoe je het vind :). Kammen doe ik met mijn handen, als het ware meer uit de klit halen dan echt doorkammen. En dat doe ik elke keer als ik wow doe idd.

 4. Kim schreef:

  Heee,

  Super fijn om eens een blog te lezen uit 2016!
  Eind 2015 ben ik ook gestart met de WOW methode. Ik heb altijd mijn haar geverfd en kom nog niet van mijn uitgroei af. Dus ik was mijn haren om de twee maanden met shampoo. Ik ben ook fan van de WOW methode. Merk ook dat na het wassen mijn haar weer slap wordt en vies is.

  Hoe vaak spoel jij je haren nu? Ik probeer ongeveer om de 4 dagen te doen. Heb helaas erg dun haar en het lukt niet om dit verder uit te stellen. Mijn haren blijven trouwens wel vies aanvoelen en mijn borstel ziet er verschrikkelijk uit. Heb jij hier ook last van?

  • daynajacky schreef:

   HI Kim, wat leuk om te lezen!

   Leuk ook dat je zelf rond dezelfde tijd gestart bent met WOW als ik :).
   Misschien is het een idee je haar een keer goed bij te knippen, zodat je sneller van de uitgroei afkomt (als je dat wilt tenminste).

   Ik spoel mijn haren ongeveer om de dag en soms om de 2 dagen. Ligt er maar net aan of ik er zin in heb en of mijn haar het nodig heeft.
   Wat bedoel je precies met je borstel ziet er verschrikkelijk uit? Ikzelf heb geen last van vies haar, maar dat komt omdat ik ook pepermunt olie gebruik voor de geur (want ja, je haar WOW wassen riekt wel haha)

 5. Afanaisa schreef:

  Ik maak al een hele tijd gebruik van deze methode, niet wetende dat het zo goed werk. Ik maak elke morgen tijdens het douchen mijn haar nat en ik zet er daarna wat haarvet in en binnen een maand hij mijn haar flink gegroeid. Heb het kort geknipt omdat het ongelijk groeide,pluizig en beschadigd was. En nu zit mij haar beter dan ooit.

  • daynajacky schreef:

   Hi Afanaisa,

   Bedankt voor je reactie. Ben je blij met deze methode? Wat fijn dat je haar zo snel groeit, ik ben jaloers 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]