5 dingen die ze je níet vertellen over Box Braids - My Curly Way

5 dingen die ze je níet vertellen over Box Braids

zondag, februari 7th, 2016

the truth

Okay, laat ik allereerst duidelijk zijn, dit is geen anti-box braid post of iets dergelijks, maar mijn uiting (en dus persoonlijke mening) over deze bijzondere haarstijl. Jarenlang wilde ik dit al laten doen bij mijn eigen haar, maar elke keer weerhield iets mij ervan. Ik zocht soms urenlang naar natural beauty’s op Instagram die box braids rockten en werd opslag verliefd. Deze protective hairstyle wilde ik ook uitproberen and so I did! Helaas kwam ik erachter dat deze coupe niet alleen maar rozengeur & maneschijn was. Dit zijn de 5 redenen waarom box braids niet all that zijn! 

De waarheid over Box Braids

In november 2015 was het dan eindelijk zo ver, ik had een dame gevonden die het voor €50 wilde doen, super dacht ik, want deze stijl kost vaak vaak tussen de €100-150. Ik was totally excited en rende naar de Afro Indian Market in China Town en kocht voor het eerst in mijn leven haar dat niet mijn eigen was. Iedereen raadde me aan haar te kopen van het merk Expression and so I did.  Een week later was ik onderweg naar Voorschoten en bereidde ik me voor op een hele lange zit. Na ruim 6 uur (wat nóg langer aanvoelde dan die werkelijke 6 uur) was ik 5 kg zwaarder, dankzij de maar liefst 160 vlechtjes! Het was erg wennen om ineens haar tot aan mijn heupen te hebben en natuurlijk wennen om geen krullen meer te zien. But to get to the point..

Afgezien van het feit dat deze protective hairstyle het mogelijk maakte voor me om ’s ochtends langer in bed te blijven liggen en minder tijd te besteden aan mijn haar, kleven er voor mij eigenlijk meer nadelen aan box braids dan voordelen. So here comes the list!

box-braids-hair-style-protective
1. One hairdo only

Okay, om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat ik na 1 dag de box braids er al uit wilde hebben. Puur omdat die vlechten de eerste dagen nog heel zwaar aanvoelden, maar ook omdat ik daardoor dus mijn haar ook niet kon opsteken in een heerlijke messy bun. Voordat ik zelf box braids had, zag ik tal van prachtige foto’s van meiden met geweldige hoge knotten en de meest bizarre updo’s, nu weet ik dat het alleen voor de foto is haha. Want even serieus, hoe krijg jij nep haar (don’t forget, 160 vlechtjes!) wat vervlochten is met je eigen haar in hemelsnaam in een elastiek en dan ook nog omhoog gestoken? Het is echt te zwaar daarvoor (en ik stel me niet aan) dus ik heb al die tijd mijn box braids alleen maar los kunnen dragen. Ik miste de veelzijdigheid van mijn eigen krullen, waar je eindeloze creaties mee kunt maken. 

2. Say goodbye to your beauty sleep 

Hier kan ik heel kort over zijn, slapen met box braids is niet fijn/chill/leuk kortom een regelrechte RAMP. En ik ben heel erg gesteld op mijn schoonheidsslaap, wanneer deze verstoord wordt door talloze vlechtjes heb je een very unhappy curly girl. 

2. It’s getting hot in here 

Nooit gedacht dat synthetisch haar kon jeuken en zo ontzettend warm was. Dit merkte ik vooral tijdens het sporten, de vlechten jeukten op mijn blote huid, aangezien ik een nogal gevoelige huid heb, werd deze al snel rood en jeukte als een malle.  Daarbij komt dat ik met losse vlechten moest sporten, waardoor alle 160 vlechtjes in het rond dansten. Niet erg handig terwijl je een deadlift probeert te doen (e.g.: ze gaan ook overal aan vast zitten!) 

4. Curls rule the world

Ik ben gedurende die 13 dagen nog meer van mijn eigen haar gaan houden! Hóe makkelijk, chill en bijzonder zijn onze krullen? Daar ben ik nu wel achter gekomen, een simpele wash & go, high bun of opgestoken, it all works and I love it! Ik wist het al, maar nu is er geen twijfel meer mogelijk: krullen zijn gewoon echt mijn ding.

boxbraids-protective-style

5. Protective hairstyle…

Box braids worden gelabeld als ultieme protective hairstyle, je eigen haar zou ‘rust’ krijgen doordat het voor een x aantal weken niet wordt gemanipuleerd. Ik heb hier wel mijn bedenkingen bij, na 13 dagen voelde mijn haar namelijk droger aan dan ooit. En dat terwijl ik het ook goed verzorgde tijdens het dragen van de braids, ik gebruikte om de dag mijn mix van monoï oil, water en argan olie op de vlechten. Mijn conclusie is dat het synthetische haar je eigen haar behoorlijk uitdroogt, dat was voor mij ook wel een reden om ze er zo snel mogelijk uit te halen. 

How do they do it?

Ik hoop dat deze blog niet al te negatief was haha, maar you get the drift. Nu rest mij nog één laatste brandende vraag… Hoe doen andere vrouwen dit? Ik heb het amper 2 weken volgehouden en toch zijn er genoeg dames die deze haarstijl +8 weken inhouden en lyrisch zijn over het gemak ervan etcetera. So please educate me!

Q| Wat is jullie mening over box braids? Deel het met me in de comments.


40 reacties op “5 dingen die ze je níet vertellen over Box Braids”

 1. Meantha schreef:

  Eerlijk gezegd herken ik bepaalde punten wel
  Ik doe mijn boxbraids zelfs dus de lange zit uren daar weet ik alles van
  En zeker geen beauty sleep meer voor de eerste week omdat deze nog heel strak zitten.
  Zodra ik hem in een highbun kan zetten zonder pijn dan kan ik gewoon normaal slapen.
  Ik bind gewoon een doekje rondom mijn edges en voila!

  Veder geniet ik gewoon lekker van me boxbraids, ik hou ze trouwens 4 tot 6 weken in.

 2. […] for natural hair, om een fractie van die haarstijlen te noemen: Flat Twists, Corn rows, Box Braids, Weaves & Wigs, Crochet Braids, Twists en Ghana braids. Kim Kardashian zou de corn rows, […]

 3. ik schreef:

  En dan nog beseffe dat k dat bijna heel mn leven heb je moet r aan wennen

 4. Joycelyn schreef:

  Opzich begrijp ik wel waar je vandaan komt. Want je hoofd kan wel geïrriteerd raken de eerste paar dagen! Omdat je haar erg er aan moet wennen! Maar daarna heb ik niet echt ze! Ik heb juist vele voordelen er aan gehad! Me haar groeit beter, en het is alles behalve droog! En ik heb het altijd 3 maanden in!

  Ps: je blog was super negatief, maar ieder zijn eigen ervaring.

  • daynajacky schreef:

   Hi Joycelyn, ik denk dat niet iedereen ook gemaakt is voor box braids. De een vind het fantastisch en laat ze +/- 3 maanden in, en de ander haalt ze na een paar weken eruit. Fijn dat jouw haar niet droog wordt ervan, zal voor iedereen verschillend zijn. Overigens is deze blog alles behalve negatief, ik heb het allemaal niet zo serieus bedoeld 😉

 5. Karymi schreef:

  Ik heb nu voor het eerst box braids, morgen 3 weken.
  Ik heb onder de 3uur gezeten. (OMG waarom 160 vlechten, ik heb er 44 en zelfs dat vind ik veel!!!)
  Geen pijn ervaren ,thanks to degene die het heeft gevlochten, het schijnt enorm te verschillen wie je haar invlecht. Slapen ging ook makkelijk, in een staart en slaapmutsje erop. No problem.
  Ik hou m’n braids liever los, maar dat is een keus. Thuis soms in een staart.

  Ik heb ze heel goed behandeld, dus hoop ik dat m’n eigen haar er ook van heeft genoten. Fingers crossed.

  • daynajacky schreef:

   Hi Karymi,

   Bedankt voor je reactie en wat leuk dat je zo blij bent met je vlechten. 44 klinkt inderdaad veel fijner dan 160 haha. Geniet ervan!

 6. Imane schreef:

  Hi!
  Het ziet er wel erg mooi uit! Ik denk dat het qua gewicht al een hoop scheelt als de vlechten wat korter en dunner zijn. En daarmee ook het gemak van het dragen ervan.
  Mag ik weten bij wie je het hebt laten doen? Ik kom zelf uit Leiden en voorschoten is om de hoek bij mij. Zou fijn zijn om iemand zo dichtbij huis te vinden 🙂
  Je kunt me evt een mailtje sturen met de contactgegevens naar imenouribi@hotmail.com

  Groetjes

  • daynajacky schreef:

   Hi Imane,

   Dank je wel, ze zijn inderdaad erg mooi gezet. De vlechten waren naar mijn mening precies goed qua grootte, alleen waren het er gewoon teveel. Denk dat het zou schelen als het er minder waren, dan zou het al prettiger dragen zijn.

   Ik heb ze bij Fouti laten zetten, via haar Instagram kan je een afspraak maken. Veel plezier!

 7. Tracy schreef:

  Ik herken een aantal punten wel, alleen ben ik er na een week of 2 eigenlijk zo gewend aan!

  De laatste keer dat ik ze had, had ik ze tot onder me kont en 200+ vlechten, dus het lange zitten dat herken ik ook ja: heb hier 22 uur voor moeten zitten hahaha.

  Maar ik moet zeggen dat ik het enorm waard vond, de tijd die er in zat maar ook de aantal vlechten want ondanks dat het ongelooflijk veel klinkt, stond het me echt super en was ik er super blij mee!

  Ik heb er trouwens 3 maanden mee gelopen, maar had ze er eigenlijk 2 weken eerder al uit moeten halen: kon er geen genoeg van krijgen en wou ze echt nog niet eruit halen maar op den duur MOET het gewoon helaas.

  Maar iedereen zijn eigen ding, en zijn eigen voorkeur. Ik vind juist mijn krullen weer een drama en een nachtmerrie op zich (heb hetzelfde haar als jou als ik het zo zie op je foto’s) dus ik doe er juist alles aan om er voor te zorgen dat ik niet met mijn eigen krullen de straat over moet hahaha.

  Enjoy your day!

  • Tracy schreef:

   Wat ik nog wou zeggen: de eerste 2 weken is het jeuken, en even vervelend en te stijf om er iets mee te doen maar als ik het voor elkaar krijg om met 200+ vlechten een staart en een knot te maken, lukt het jou ook met 160: is een kwestie van oefenen, geduld en de tijd er voor nemen, maar vooral oefenen haha.

  • daynajacky schreef:

   Hi Tracy, bedankt voor je berichtjes!
   Leuk om te lezen dat jij wel veel plezier beleefd aan box braids. Het is gewoon niet voor mij, ik ben van de eenvoud en vrijheid en mijn krullen geven me precies dat. Zoals je al zegt, ieder z’n ding. 200+ vlechten wow! Haha dat is echt veel, mij niet gezien 😉

   Fijne dag!

 8. cindy schreef:

  Pleasee tell me, bij wie in Voorschoten heb je ze laten zetten!

  XXX

 9. fayee schreef:

  Hoii,
  weet jij ook ongeveer hoeveel gram of pakken kanekalon haar je gemiddeld nodig hebt?

  groepjes xx

  • daynajacky schreef:

   Hi Fayee,

   Ik zou het niet weten, verschilt per persoon en aan de dikte/lengte van je haar. Zelf had ik 4 pakken. Succes!

 10. Ashja schreef:

  hmm.. I still want them though!

  Wie ken iemand die ze goed kan zetten voor een redelijke prijs? Ik probeer online te zoeken naar wie het zou kunnen doen maar is lastiger dan gedacht.

  Woon in Amsterdam trouwens!

  x

 11. chari schreef:

  Ik heb mijn box braids de eerste keer in Jamaica laten zetten toen ik op vakantie was , ja hoor in +35 graden 🙂 Heb ze 3.5 maand gehad en was er zoooo blij mee , had echt heiwee toen ze eruit waren. Ik begrijp sommige punten wel hoor , het is echt warm en heel zwaar en moeilijk te slapen (de eerste dagen dan toch). Ik heb de bovenste steeds in een staart gedaan en de onderste losgelaten. Toen het warmer werd heb ik ze dan met een haarband opgestoken in een dotje , dat werkte prima. Heb ze 2 j geleden hier in België nog eens laten zetten en één van de komende weekends ga ik het voor de 3de keer doen 🙂 heel erg handig vind ik het 😉

  • daynajacky schreef:

   Wow, zoveel reacties op dit artikel! Mijn oprechte excuses voor mijn late antwoord terug. Voor iedereen werkt iets anders toch? Laten we het daarover een zijn. Fijn dat box braids voor jou wel werken :). Het was ook mijn eerste keer en wie weet zou ik het ooit nog eens doen, maar Marley Twists vind ik persoonlijk beter bij me passen ook qua look and feel.

 12. Merlym schreef:

  160 vlechtjes en zo dik geen wonder dat het zwaar is hoeveel pakken heb je wel niet gekocht om op je hoofd te zetten. Als ik mijn haar in kleine vlechtjes doe en wel te verstaan met x-pression haar is het echt niet zo zwaar. Zelfs bij mij dochter niet en ik doe het zelf voor haar en zij heeft dik haar. Ik verdeel alles in 4 voor mezelf ik hoef ze niet zo lang en nog is het lang plus ik zet er nog eens krullen in.

 13. AP schreef:

  Ik wil zo graag box braids, ik ben alleen heel erg bang dat het mijn eigen haar gaat beschadigen wat dus echt een nightmare zou zijn. Heb je van meerdere mensen gehoord dat het effect van box braids zo slecht is voor je echte haar?

  • daynajacky schreef:

   Laat je goed informeren, dit is enkel mijn persoonlijke ervaring. Vraag na bij je vriendinnen of bij de kapper (via via werkt ook altijd goed) er is vast een vlecht stijl die bij je past! Voor mij was dit alleen eens en nooit weer, Marley Twists daarentegen ben ik wel gek op.

 14. Yasmine Jacobs schreef:

  Is je haar derna kapot of lijkt het gewoon zoals ervoor? Ik ga het zondag laten en ben wel benieuwd 🙂 Ook ergens bang, want ik heb lang blond golvend haar en misschien valt het erna niet meer zoals nu…#twijfels

  • daynajacky schreef:

   Ik heb de braids slechts 13 dagen ingehouden dus mijn haar was nog in dezelfde staat als daarvoor. Ik heb geen idee wat het met lang blond golvend haar doet.. laat je informeren door een deskundige!

 15. just schreef:

  wel typische nederlandse reactie. De stijl is gemaakt voor afro hair, en dat europese mensen het dan uitwillen proberen en dan terleurgesteld zijn kan ik niks aan doen. Mensen met Afro hair zoals ik vinden het een uitkomst omdat wij ons eigen hair hebben en niet in een cliche bun kunnen zoals veel nederlandse meisjes omdat het makkeljk is wel doen. Afro cultuur dragen ze het haar vaak als een sieraad, en nederland zit je eigen haar in de weg en doe je het maar in een staart. Of een afgekeken frans knotje.

  • daynajacky schreef:

   Wat is volgens jouw typisch Nederlands hieraan? Ik ben gemixed en echt niet tevreden over box braids. Ieder zijn ding toch. Ik heb kroeshaar en krullen, eigenlijk alle typen krul door elkaar. Mijn natuurlijke haar draag ik met trots, zo nu en dan hou ik er wel van om andere protective styles te doen om mijn haar rust te geven. Maar om nu meteen Nederlandse meisjes over een kam te scheren vanwege hun ‘cliche’ bun vind ik niet eerlijk.

 16. coco schreef:

  je moet paarde haar kopen en die vrouw die het deed is volgens mij niet de beste en je kan ook dikkere vlechten dan heb je er niet zo veel.

 17. Dayenne schreef:

  Ik weet niet als deze blog nog actief is, maar zal toch iets schrijven.
  Ik heb zelf heel kort 4C haar en kan ook niet tegen synthetisch, weave, pruik, etc. Zoals je zegt, bij het sporten ga je zweten en jeukt het meer. Bij het slapen zit het in de weg, etc.

  Je vraagt hoe andere vrouwen dit doen…Wel, ik doe yarn braids. Dat jeukt niet, vlecht makkelijk, kan ermee naar de sauna, makkelijk mijn haar wassen na het sporten, snel droog en ziet er natuurlijk uit. En above all … ik doe ze niet langer dan mijn schouder, anders word ik gek. Reden: te warm, onhandig, vooral met kids zit het iedere keer in de weg, en bij het douchen kan ik het niet goed kwijt. En ze zijn ook nog zwaar en het moet helemaal worden uitgevlochten ( too much time).

  Als je lang haar hebt, misschien box braids met je eigen haar?!

  Groeten,
  Day

  • daynajacky schreef:

   Hi Dayenne, dankjewel voor je bericht. Mijn blog is nog live, hoewel ik al 3 jaar niets nieuws heb geplaatst.

   Yarn braids heb ik nooit eerder van gehoord.. wat een goede tip! Dankjewel, ik ga daar eens naar kijken voor de volgende keer :). Ik vind het zelf ook mega irritant als het te warm is en onhandig. Wat je zegt, bij een actieve leefstijl en kids in jouw geval moet je ook praktisch denken.

   Bedankt dat je de tijd hebt genomen om een comment te plaatsen!

 18. Fien schreef:

  Ik heb net voor de eerst keer braids laten zetten en men hooft doet echt veel pijn, hoelang zou dit kunnen duren

  • daynajacky schreef:

   Dankjewel voor je bericht! Wat vervelend voor je, ik had een week last ervan. Werd elke dag wel iets minder maar ik heb veel paracetamol geslikt tegen de hoofdpijn. Na 13 dagen heb ik ze verwijderd.
   Succes ermee, hoop dat je een keuze kunt maken die goed is voor jou. X

 19. Fien schreef:

  Ik heb braids gehad en heb ze uit gedaan en da helft van men haar is weg is er iets dat ik er aan kan doen?

 20. AAD schreef:

  Heb voor het eerst braids laten zetten en moest even 2 dagen aanwennen. Heb ze nu bijna 3 weken in en wil het graag nog laten zitten maar het begint te zakken van me eigen haar. Moet er wel bij zeggen dat ik het niet te strak heb gedaan en me eigen haartype is 3c. Ik ben van plan om het nog een x te laten zetten. Mij is wel aangeraden om daarna even een paar maanden me haar te laten zoals het is, zodat het kan bijkomen en herstellen.

 21. P.r.a.i.s.e schreef:

  Ik heb vandaag mijn box braids gedaan (ik ben een kind van 10) en ik doe mijn braids heel vaak dat is zo een gewoonte in het begin van de vier dagen is het spand het Sims Wel en Al’s je slaap begrijp ik het Dan Kan ik bijna niet slapen en Dan Al ik op sta Dan staat mijn haar boven gebogen en Dan kunne ze niet meer normal maar na een week zitten ze gewoon goed en je Kan er alles mee down lekker gemakkelijk Dus ik GA ook met mijn vlechten op chiro kamp Dus eigelijk niks negative maar de eerste keer is het echt wennen maar ik doe dit al 6 jaar Dus groetjes annoniem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]