De zin en onzin van aluminium in deodorant - My Curly Way

De zin en onzin van aluminium in deodorant

woensdag, oktober 28th, 2015

PicMonkey Collage

Al iets meer dan 3 jaar nu, ben ik langzaam maar zeker bewuster geworden over va producten die ik dagelijks gebruik voor mijn haar en lichaam. Het begon allemaal met mijn haarverzorging. In 2012 was ik in San Francisco en kocht ik mijn eerste batch DevaCurl (waar ik nu nog steeds GEK op ben) omdat ik het zat was om chemische producten te gebruiken voor mijn krullen. Na 3 jaar ben ik nog steeds een fervent naturalista en gebruik ik alleen haarproducten die geen schadelijke stoffen bevatten (sulfaten, parabenen en siliconen). Mijn krullen zijn me dankbaar en veel beter handelbaar!  

Puur natuur

Een paar maanden geleden stuitte ik op een blog over DIY All Natural Deodorant (vegan) van UrbanBushBabes.comTot voor kort had ik geen idee, dat deodorant ook schadelijk voor onze huid kan zijn. De normale commerciële deodorant die je in de Kruidvat of Etos kunt kopen, bevatten allemaal het actieve ingredient aluminium (of aluminium-sulfaten / potassium alum). Aluminum zorgt ervoor dat je niet stinkt en gaat tegelijkertijd zweetvlekken tegen. Er wordt beweerd dat aluminium giftig is voor de huid, het wordt namelijk opgenomen door ons lichaam en verstoppen als het ware je oksels. Wat er dus voor zorgt dat je niet meer zweet en alle giftige stoffen binnen blijven.  

Supereasy DIY

Ik vond dat het dus tijd werd om zelf mijn deo te gaan maken, dit omdat ook de “natuurlijke” deo’s (inclusief de kristal versies) aluminium bevatten. Daarnaast heb ik een aantal weken een Crystal Deo stick van de Kruidvat gebruikt, maar die deed niet veel voor mij. I love 3 ingrediënten recepten, dus dit is er ook weer een die super easy, budgetproof en snel klaar is! 

IMG_6188

Voor dit recept heb je maar 3 ingrediënten nodig; kokosolie (€4,99 EkoPlaza), baking soda (€1,65 Amazing Oriental) en pepermint olie (€6,- Afro Indian market). Je mengt deze drie heel eenvoudig met elkaar en doet ze daarna in een container. De hoeveelheid en heb ik niet echt afgemeten, ik heb een oude R&B hair moisturizer van Lush van 225 gram gebruikt en deze volledig gevuld met kokosolie. Daarna heb ik 1,5 eetlepel baking soda toegevoegd en 3 druppeltjes pepermint olieThat’s it!

Mijn ervaring

De 1e keren voelde het wel vreemd om deze deodorant te gebruiken, omdat het zo vettig is. Ook vond ik het gek om mijn vingers te gebruiken in plaats van de o zo vertrouwde deo stick. Al gauw wende ik hieraan en ik kan je zeggen, mijn zweet rook nog nooit zo lekker ;)! Nee, écht zonder gekkigheid, ik zweette aanzienlijk minder en mijn transparantie was werkelijk geurloos! Ik was echt super enthousiast over deze all natural & low cost DIY deodorant, helaas kreeg ik na een maand huidirritaties. Mijn oksels waren vuurrood en jeukten erg, ook waren ze ineens donkerder geworden. Que pasa? Hier schrok ik van en ik ben direct gestopt met het gebruiken van deze DIY en heb online onderzoek gedaan. Al gauw concludeerde ik dat het aan de baking soda lag, die een pH waarde van 8.1 heeft, terwijl ons lichaam een pH waarde tussen de 4,5 – 6,5 heeft. Omdat de pH waarde van baking soda ver van onze natuurlijke pH waarde ligt, wordt de pH balans van de huid verstoort en resultaat is dat je een geïrriteerde huid krijgt. Voor de technische kant van dit verhaal, verwijs ik je graag door naar Serena Verbon, van Beautylab. Hier legt ze haarfijn uit wat baking soda met onze huid doet. Ik weet nu in ieder geval dat je maar een hele kleine hoeveelheid baking soda moet toevoegen aan deze DIY, als je huidirritaties wilt voorkomen en wel wilt genieten van de wondere werking van deze all natural deodorant.

Conclusie

Persoonlijk weet ik niet zo goed wat ik van het ‘aluminium verhaal’ moet vinden, er zijn zoveel tegenstrijdige artikelen en onderzoeken. De een zegt dat aluminium slecht is en zelfs borstkanker kan veroorzaken en de ander zegt weer dat dit niet wetenschappelijk onderbouwt is. Na mijn mislukte poging van de “all natural deodorant” ben ik een beetje schichtig geworden om het weer te proberen. Wellicht ga ik het in de toekomst weer eens proberen, maar dan met aanzienlijk minder baking soda.

Q| Wat voor deodorant gebruiken jullie, mocht je zelf een goed natuurlijk recept hebben deel het met me 🙂

Liefs,


5 reacties op “De zin en onzin van aluminium in deodorant”

 1. beYOUtieful schreef:

  Echt balen van de irritaties, ik durf na een mislukte poging ook een tijdje het product niet meer te gebruiken, maar ik ga het denk ik zelf ook proberen en zal je mijn mening erover vertellen!

 2. Macblogster.nl schreef:

  Als ik ‘spuit deo’ gebruik, slaat dit altijd op mijn keel. Het wordt schraal en krijg bijna het idee dat ik geen adem kan halen. Niet prettig, heb dus naar een andere oplossing gezocht.
  Inmiddels gebruik ik weer ‘gewone’ deo na een tijdje appelazijn te hebben gebruikt in combinatie met deo in vaste vorm van Lush. Ik had het idee dat ik sneller naar zweet rook en vond het niet altijd hygienisch om met het Lush blokje onder mijn oksels te wrijven. Kortom, ik heb nog geen goede oplossing gevonden.

  • daynajacky schreef:

   Oh jeetje, dat klinkt niet al te best! Groot gelijk dat je ook opzoek bent gegaan naar een beter alternatief. Hoe is de deo van Lush? Wel natuurlijk? Vond je alleen het idee onhygiënisch of is het meer een kwestie van wennen aan zo een solid deo? Ik had namelijk hetzelfde met deze deodorant omdat het door de kokos extra vettig is, maar na een tijdje wist ik niet beter. Let me know als je de holy grail onder de deo’s hebt gevonden 😉

 3. angelaloy schreef:

  Als ik spuit deo gebruik, slaat dit altijd op mijn keel. Het wordt schraal en krijg bijna het idee dat ik geen adem kan halen. Niet prettig, heb dus naar een andere oplossing gezocht.
  Inmiddels gebruik ik weer ‘gewone’ deo na een tijdje appelazijn te hebben gebruikt in combinatie met deo in vaste vorm van Lush. Ik had het idee dat ik sneller naar zweet rook en vond het niet altijd hygienisch om met het Lush blokje onder mijn oksels te wrijven. Kortom, ik heb nog geen goede oplossing gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]