How to: oil pulling - My Curly Way

How to: oil pulling

maandag, mei 4th, 2015

1. Bewerkt

Vreemd, maar wel lekker!

We weten allemaal dat kokosolie ontzettend gezond is en je kunt het voor vrijwel alles gebruiken. Kokosolie is ideaal voor je dagelijkse kookkunsten, een rimpelvrije huid, glanzende lokken en het dient zelfs als after sun. Bovendikokosolie van binnenuit wonderen; het versnelt je stofwisseling en geeft je energie. Doordat de stofwisseling wordt versnelt, kun je dus ongewenste kilootjes kwijt raken. Naast alle bovengenoemde voordelen, is er een nieuwe hype rondom kokosolie, namelijk; “oil pulling”. Oil pulling, of olie spoelen/trekken, is een Ayurvedische geneeskunde om je lichaam op natuurlijke wijze te ontgiften. 

Eeuwenoud ritueel

In India is oil pulling al duizenden jaren bekend en een waar ritueel om je lichaam te reinigen en van verschillende kwalen en aandoeningen te ontdoen. Niets nieuws onder de zon dus, behalve voor ons Westerlingen. Het lijkt in de eerste instantie op een wat gek gebruik, maar als we de voordelen ervan opsommen, zou je gek zijn dit niet meteen uit te proberen! Je tanden met kokosolie ‘spoelen’ – ook wel kavala graha – draagt bij aan je dagelijkse mondverzorging en zorgt voor minder plak, gezonder tandvlees, wittere tanden en een frisse adem. Naast deze fantastische mondhygiëne en detox kuur, zou oil pulling je lichaam zelfs verjongen. Het proberen waard toch?

2. Bewerkt

Eigen ervaring

Ikzelf doe dit nu al ruim een jaar en merk niet veel verschil in de witheid van mijn tanden, wel merk ik dat ze velen maler schoner zijn en dat mijn mondhygiëne optimaal is geworden. Ik spoel mijn mond minimaal 3 x per week met kokosolie en merk dat mijn tanden en mond in zijn geheel veel schoner worden dan met tandpasta en flossen alleen. Let wel op, bij iedereen zijn de resultaten van oil pulling anders, ik wil dus zeker niet beweren dat je gegarandeerd spierwitte tanden krijgt. Staar je ook niet blind op succes verhalen van anderen, maar kijk gewoon of het voor jou werkt. Wanneer je voor langere tijd met kokosolie spoelt, wordt beweerd dat de effecten geweldig zijn, onder andere omdat kokosolie het zelf genezende vermogen van je lichaam stimuleert. Zo kan het de hormonale balans verbeteren, slaap bevorderen, migraine afnemen, allergieën verminderen en de conditie van je huid herstellen.

Hoe doe je het?

Het is heel simpel: je neemt één eetlepel (of een volle theelepel) kokosolie op een lege maag en spoelt dit gedurende 15-20 minuten rond in je mond. Laat de olie langzaam door je mond en tussen tanden en kiezen bewegen. Je kunt naast kokosolie ook sesam of zonnebloemolie gebruiken.

In het begin lijkt 15 minuten heel lang, maar mijn tip is om dit te doen tijdens andere activiteiten; als je de was aan het doen bent, kookt of wanneer je je in de ochtend klaarmaakt voor school of werk.

Kijk wel uit dat je geen kokosolie door slikt, na 20 minuten spuug je het uit in de prullenbak en spoel je je mond grondig door met lauwwarm water en vergeet niet te poetsen!

meer weten over oil pulling? Klik hier

Q| ik ben benieuwd wie van jullie dit al eens heeft geprobeerd en heb je het ook volgehouden of was het een one time iets?

Let me know!

 X


10 reacties op “How to: oil pulling”

 1. Gwendelien schreef:

  Interessant ga het een x uit proberen. Xxxjes

 2. Macblogster schreef:

  Ik poets mijn tanden al een tijdje met kokosolie. Mijn tanden worden er niet witter van, maar ik bemerk wel dat ik geen last meer heb van nare luchtjes. Ik ga het binnenkort mengen met baking soda om ervoor te zorgen dat mijn tanden wit blijven. Daarnaast begreep ik dat appelazijn tevens als mondwater is te gebruiken. Op naar de winkel!

  • daynajacky schreef:

   Leuk om te zien dat jij het ook al doet :).
   Het is in ieder geval een wondermiddel voor de algemene mondhygiëne! ACV is ook mijn favoriet, maar dan voor mijn haar haha. Wie weet zal ik daar ook een keer op andere manieren mee experimenteren.

   Thanks Angela!

 3. redhothead schreef:

  Ik heb het voor het eerst gedaan tijdens mijn detox kuur, nu nog af en toe! Ik vond vooral dat mijn tanden zo heerlijk glad aan voelden na afloop!

 4. Thelea schreef:

  Wat heerlijk dat jij gewoon DOET. Ik heb hier echt een lijst aan dingen die ik wil proberen en doen en over wil schrijven en waar ik naar streef, maar dan komt het eeuwenoude excuus van geen tijd maken of altijd bezig zijn met iets anders. Dan lees ik zoiets en dan denk ik “Ja! Zo een kleine moeite voor zo een groot verschil!” Gewoon beginnen, zeg ik dan tegen mezelf. Daar gaat het artikel niet specifiek over, maar ik haal er toch motivatie uit. En dat is weer heel chill. En een heel leuk artikel uiteraard!

  • daynajacky schreef:

   Dank je wel. je maakt me wel verlegen nu hoor Maar come on… jij DOET pas. Je schrijft alles wat in je opkomt en bent met unieke dingen bezig! Waar andere mensen niet over schrijven maar wel over willen lezen. Dus in weze DOE je al meer dan genoeg hoor meid! Maaarrr.. beloof dat je aan die lijst begint hoor 😉 idd no more excuses! Ben blij dat ik je toch op de een of andere manier heb kunnen motiveren :)!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]