DIY: gezonde amandelmelk!
donderdag, maart 5th, 2015
Homemade Almond Milk
Waarom zou je zelf amandelmelk maken? Gewoon omdat het kan! Natuurlijk ook omdat het supereasy en veel gezonder is. Ik laat jullie met dit artikel zien hoe je razendsnel heerlijke amandelmelk op tafel kunt zetten. Het leek me leuk om als eerste echte blogpost op Juices & Smoothies te starten met een lekker en healthy DIY project.
Sinds vorig jaar herfst maak ik mijn havermout pap aan met amandelmelk. Ik kocht altijd de Alpro amandelmelk maar werd nieuwsgierig toen ik de ingrediëntenlijst had bestudeerd. Zoveel e-nummers en vooral ook heel weinig amandelen. Een pak van Alpro bevat namelijk maar 2% amandelen! Ook zijn water en suiker de eerst vernoemde ingrediënten, waar dus het meest van in zit. Wanneer je zelf amandelmelk maakt weet je dus wat er in gaat en dat het echt gezond is. Je kunt er extra vitamines aan toevoegen door dadels en vanille erbij te doen. De dadels voegen de vruchtensuikers toe, wat natuurlijk beter is dan geraffineerde suikers. Klaar is je verse eigengemaakte amandelmelk, zonder e-nummers en andere toevoegingen.
Wat heb je nodig?
- 200 gr amandelen
- 1L water
- maatbeker
- blender
- kaasdoek / neteldoek
- vergiet
- afsluitbare fles
How to..
Het beste is om de amandelen in een ruime hoeveelheid water te leggen en ze een nacht te laten weken om ze zacht te laten worden. Als je wil dat de melk langer houdbaar is, raad ik aan om gezuiverd water te gebruiken. Dit kun je doen door 500 ml water eerst te koken en dan af te laten koelen. Leg de amandelen dan in het water en de volgende ochtend kun je starten met de melk te maken! Wil je dat de amandelmelk romiger wordt, kun je ze het beste twee nachten laten weken. De volgende ochtend giet je de amandelen af in een vergiet of zeef en maak je ze vervolgens goed schoon onder de koude kraan. Herhaal dit proces een paar keer.
Doe de amandelen in een blender en hak ze fijn, voeg dan een liter water toe en laat de blender 2 minuten draaien totdat de amandelen heel fijn zijn. Nu krijg je een heerlijk roomachtige brei. Giet de blender voorzichtig leeg in je kaasdoek die over de maatbeker hangt om de pulp van de amandelmelk te scheiden. Knijp voorzichtig alle melk uit de kaasdoek, omdat het niet in een keer lukt kun je dit het beste meerdere keren doen. Voilà, nu is je melk klaar om gedronken te worden! Ik heb ongeveer 700 ml amandelmelk gewonnen uit de 200 gr amandelen en 1 liter water. De melk is 3 a 4 dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten fles.
Toevoegingen
Wil je jouw amandelmelk nóg lekkerder maken? Je kunt er van alles aan toevoegen om extra smaak te geven; kaneel, cacao poeder, dadels als zoetmaker en vanille extract bijvoorbeeld.
Overgebleven pulp?
Ik vind het persoonlijk zonde om eten weg te gooien, vooral als je er nog iets mee kunt. De overgebleven pulp in de kaasdoek kun je gebruiken om bijvoorbeeld amandelkoekjes van te maken!
Enjoy!
Will you be making DIYS in English?
Not sure! But might look into it, thank you 🙂
Sneaked ze ook gewoon een paar vette DIY’s erin!
Haha 😀 ja ik ben altijd opzoek naar de easy-peasy method 🙂