DIY: gezonde amandelmelk! - My Curly Way

DIY: gezonde amandelmelk!

donderdag, maart 5th, 2015

IMG_3097

Homemade Almond Milk

Waarom zou je zelf amandelmelk maken? Gewoon omdat het kan! Natuurlijk ook omdat het supereasy en veel gezonder is. Ik laat jullie met dit artikel zien hoe je razendsnel heerlijke amandelmelk op tafel kunt zetten. Het leek me leuk om als eerste echte blogpost op Juices & Smoothies te starten met een lekker en healthy DIY project.

Sinds vorig jaar herfst maak ik mijn havermout pap aan met amandelmelk. Ik kocht altijd de Alpro amandelmelk maar werd nieuwsgierig toen ik de ingrediëntenlijst had bestudeerd. Zoveel e-nummers en vooral ook heel weinig amandelen. Een pak van Alpro bevat namelijk maar 2% amandelen! Ook zijn water en suiker de eerst vernoemde ingrediënten, waar dus het meest van in zit. Wanneer je zelf amandelmelk maakt weet je dus wat er in gaat en dat het echt gezond is.  Je kunt er extra vitamines aan toevoegen door dadels en vanille erbij te doen. De dadels voegen de vruchtensuikers toe, wat natuurlijk beter is dan geraffineerde suikers. Klaar is je verse eigengemaakte amandelmelk, zonder e-nummers en andere toevoegingen. 

IMG_3088

Wat heb je nodig?

 • 200 gr amandelen
 • 1L water
 • maatbeker
 • blender
 • kaasdoek / neteldoek
 • vergiet
 • afsluitbare fles

How to..

Het beste is om de amandelen in een ruime hoeveelheid water te leggen en ze een nacht te laten weken om ze zacht te laten worden. Als je wil dat de melk langer houdbaar is, raad ik aan om gezuiverd water te gebruiken. Dit kun je doen door 500 ml water eerst te koken en dan af te laten koelen. Leg de amandelen dan in het water en de volgende ochtend kun je starten met de melk te maken! Wil je dat de amandelmelk romiger wordt, kun je ze het beste twee nachten laten weken. De volgende ochtend giet je de amandelen af in een vergiet of zeef en maak je ze vervolgens goed schoon onder de koude kraan. Herhaal dit proces een paar keer.  

PicMonkey Collage
Doe de amandelen in een blender en hak ze fijn, voeg dan een liter water toe en laat de blender 2 minuten draaien totdat de amandelen heel fijn zijn. Nu krijg je een heerlijk roomachtige brei. Giet de blender voorzichtig leeg in je kaasdoek die over de maatbeker hangt om de pulp van de amandelmelk te scheiden. Knijp voorzichtig alle melk uit de kaasdoek, omdat het niet in een keer lukt kun je dit het beste meerdere keren doen. Voilà, nu is je melk klaar om gedronken te worden! Ik heb ongeveer 700 ml amandelmelk gewonnen uit de 200 gr amandelen en 1 liter water. De melk is 3 a 4 dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten fles.

Toevoegingen

Wil je jouw amandelmelk nóg lekkerder maken? Je kunt er van alles aan toevoegen om extra smaak te geven; kaneel, cacao poeder, dadels als zoetmaker en vanille extract bijvoorbeeld. 

Overgebleven pulp?

Ik vind het persoonlijk zonde om eten weg te gooien, vooral als je er nog iets mee kunt. De overgebleven pulp in de kaasdoek kun je gebruiken om bijvoorbeeld amandelkoekjes van te maken!

Enjoy!


4 reacties op “DIY: gezonde amandelmelk!”

 1. Sarah Michelle schreef:

  Will you be making DIYS in English?

 2. Thelea schreef:

  Sneaked ze ook gewoon een paar vette DIY’s erin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]