IFFR 2015 - My Curly Way

IFFR 2015

zaterdag, januari 31st, 2015

phonto-2

International Film Festival Rotterdam 2015

Dankzij mijn werk bij Het Humanity House in Den Haag, mocht ik aanwezig zijn bij de 44ste editie van het International Film Festival Rotterdam. Na een kleine borrel vooraf, liepen we de zaal in om Carlos Quintela’s meesterwerk te bekijken. Pas twee weken geleden heeft de Cubaanse filmmaker deze film afgemaakt en Rotterdam had de eer om de film als eerste stad ter wereld te mogen tonen. 

93scaled

La Obra del Siglo

Ik was blij verrast dat uitgerekend ik naar een Spaanstalige film mocht en dan nog wel een Cubaanse film van een jonge filmmaker. De film speelt zich af in de Electro-Nuclear City (ENC) in de Cubaanse stad Cienfuegos. In 1982 was ENC deel van een ambitieuze Russisch-Cubaanse onderneming om de eerste kerncentrale van de Caraïben te bouwen. Door de val van de Sovjet-Unie stond dit project echter totaal stil. Jaren later is dit gigantische project nog steeds onafgemaakt en torent in de verte de enorme koepel als totempaal boven de uitzichtloze stad Cienfuegos uit. Carlos Quintela stuitte ongeveer 6 jaar geleden op deze kerncentrale en was er meteen door gefascineerd. Nadien hij archiefmateriaal over ENC vond wat afkomstig was van de Cubaanse televisie was zijn idee geboren. Het verhaal is passend gefilmd in zwart/wit, om zo de roodkleurigheid van Cuba uit te sluiten. Het verhaal draait om drie generaties, zoon Leo, vader Rafael en grootvader Otto die zich staande proberen te houden in hun kleine troosteloze appartement. 

Ik vond het een erg spraakmakende film, vooral omdat het gefilmd is rondom de levens van zoveel mensen die momenteel nog steeds in dat gure plaatsje wonen. Toekomstloos, uitzichtloos, geen hoop op een beter leven, dat zijn woorden die deze film het best omschrijven. Het bizarre is nog, dat een van de Russische actrices in de film, daadwerkelijk in de buurt van de kerncentrale woont en Carlos veel input gaf voor zijn film. Dat gaf deze film net dat extra real life experience mee, wat voor inlevingsvermogen van mijn kant zorgde.

The Hivos Tiger Awards

5142_1

De winnaars: Jakrawal Nilthamrong, Carlos Quintela en Juan Daniel F. Molero

Het doel van Hivos en IFFR is om jonge filmmakers en stem te geven, te inspireren en hun grenzen te verleggen. Ook is het om de harten van het publiek, van jou en mij, open te stellen en ervoor te zorgen dat vrijheid van meningsuiting altijd een mensenrecht blijft. La Obra del Siglo is een van de winnaars van de felbegeerde Hivos Tiger Awards, waarmee Carlos Quintela de erkenning heeft gekregen die hij verdient.  Dertien eerste of tweede speelfilms van getalenteerde filmmakers van over de hele wereld maakten kans op drie gelijkwaardige Hivos Tiger Awards


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]