Natural hair talk - My Curly Way

Natural hair talk

vrijdag, oktober 3rd, 2014

Twee jaar geleden ben ik benaderd door Aisha, van de populaire haar en lifestyle website MyBlackHair.nl. Ze vroeg mij of ik mijn big chop wilde delen met de rest van Nederland. Of course I said yes! “The Big Chop” is in Amerika al jaren lang een fenomeen, wat de Natural Hair movement met zich mee heeft gebracht. Zonder dat ik het wist, heb ik in mijn leven 2 x de big chop gedaan. In de kroeshaar & krullen scène, betekent dit simpelweg dat je de gepermanente of gerelaxte stukken weg laat knippen. Wat je dus overhoudt, is een klein – gezond – kroes koppie. Het is alweer meer dan 3 jaar geleden dat ik naar de schaar greep, en nu geniet ik van gezonde, mooie krullen die tot over mijn schouders komen. Een ding weet ik zeker, ik zal mijn krullen nooit meer mishandelen!

Nieuwsgierig naar het volledige artikel? Lees het op MyBlackHair.nl

naturalblackhairevent

Natural hair movement

De krullen ‘hype’ is in sommige kringen voelbaarder dan in andere, alleen al het verschil per land is bijzonder. In Amerika lijkt iedereen in de ban van ‘natural hair’ en het natuurlijk dragen van je afro. Ook sinds een paar jaar is dit fenomeen overgewaaid naar ons kleine kikkerlandje. Er zijn allerlei Vloggers actief die praten over the big chop en de transitie maken naar natuurlijk haar.  Ik vind het wel grappig om te zien hoe iets viral kan gaan, zelf heb ik namelijk nooit bewust een keuze gemaakt om ‘natural’ te worden. Mijn krullen waren na alle beschadiging gewoon toe aan een goede knipbeurt. Met de komst van de naturalistas, zijn ook Natural Hair Nazi’s geboren. Natural Hair Nazi’s zijn trots op hun natuurlijke haar en kijken neer op vrouwen die een weave dragen of hun haren relaxen. Ieder voor zich toch? Je haar is van jou en de keuze ligt dus ook alleen bij jou. Ik vind dat we de Natural Hair movement niet zo serieus moeten nemen – don’t get me wrong – ik vind het super dat er nu zoveel belangstelling is voor krul- en kroeshaar en dat natural hair girls ervaringen en tips met elkaar delen, maar laat iedereen tegelijkertijd ook in zijn waarde over hoe ze hun haar willen dragen.

Pearl Event 2013

Sinds vorig jaar is de eerste black lifestyle beurs in Nederland gelanceerd, namelijk het Pearl Event in de Utrechtse Jaarbeurs. Dit event is een lifestyle beurs met een Urban tintje, die verschillende culturen onder een dak bij elkaar brengt. Taren Guy, dé Hair Vlogger uit New York, presenteerde daar haar Luv and Learn your hair workshop. Toen Claudia Creebsburg van NaturalBlackHair.nl een oproep plaatste voor een Haar model, was ik er als de kippen bij.

naturalblackhairevent

Twee dagen later hoorde ik dat ik Taren Guy ging ontmoeten!  Ik was totaal in de wolken, want wie mij kent weet dat ik Taren al 3 jaar volg. Tijdens mijn 2e big chop in 2011, kwam ik per toeval op haar YouTube kanaal terecht. Zij had op dat moment net zulk kort haar als ik en ik heb zoveel geleerd van haar tips en tricks. De workshop bij het Pearl event met Taren was echt super! Zoveel mooie en inspirerende meiden heb ik daar ontmoet, zoals Tewa, van TGSBB. Taren Guy is een supervrouw, een indrukwekkende en inspirerende persoon. En daar mocht ik 2 uur lang naast zitten, haha! De workshop die ze gaf was erg interactief, vragen werden gesteld aan de meiden over hun haar issues en curly hair secrets werden uitgewisseld. Mijn haar was voor de workshop totaal uitgekamd tot een jaren 70 afro. Daarna werd het door Rodney, van Jooze hair studio in Amsterdam, geshaped en bijgeknipt. Gedurende mijn haartransformatie – van wild fro to tamed curls –  besprak Taren met de bloggers en het panel allerlei Kinky/Curly problemen. Het was geweldig om hier bij aanwezig te mogen zijn en het heeft me nogmaals de ogen geopend over de Natural Hair movement.

Learn & Luv your hair

naturalblackhairevent
Het was zo super om onder al die meiden te zijn die je begrijpen, zonder je te kennen. Taren sprak onderwerpen aan als “Leren houden van je eigen haar”. Ik heb mezelf vroeger altijd af gevraagd waarom ik geen “normaal” haar had. Mijn moeder reageerde dan altijd hetzelfde: “Je bent mooi zoals je bent, wees trots op je haar!”. Toen begreep ik er niets van, deed ik liters gel in mijn haar om het te laten “hangen”, trok ik het in een onmogelijke strakke staart, zodat er geen krul zou ontspringen en zorgde ik er boven alles voor dat mijn haar getemd werd! Ik kan je vertellen… mijn krullen in bedwang proberen te houden kostte veel meer energie en moeite dan nu! Na mijn tweede big chop, en een overstap op de No-Poo methode (shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen) heb ik eindelijk mijn eigen krullen geaccepteerd en omarmd. 
 Mijn curly hair stories zijn nog lang niet allemaal verteld, so I hope you ♡ it as much as I do!

Wie zie ik dit jaar bij het Pearl Event?

naturalblackhairevent

Liefs,


2 reacties op “Natural hair talk”

  1. […] Lees mijn volledige verslag van het Luv & Learn your Hair workshop tijdens het Pearl Event in 2013 hier […]

  2. […] gigantische afro destijds gecreëerd door Rodney van Jooze raad ik je aan mijn volledige blog te hier te […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Elke dag hoort Den Haag er wat mij betreft steeds een stukje meer bij.. en dan bedoel ik “bij” the hip & happening restaurantjes, hotspots, bars en café’s. Natuurlijk zit Den Haag al bomvol goeie adresjes (om een paar te noemen: Milú, Pastanini, Little V, Triana, Café Pistache en newly opened Jamey Bennet) en het ontbreekt […]

  Okay, met een beetje schaamte schrijf ik deze eerste zin in drie maanden (!!) tijd. Ja.. het is écht zo lang geleden dat ik voor het laatst iets op mijn blog publiceerde. Waar ik in die tijd bijna alleen schreef over de Haagse must-sees, is een personlijk, reis, of ander artikel lange tijd uitgebleven. […]

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in! Dit weekend op het menu; it’s all about food & good vibes!

Ik neem je elke vrijdag mee naar de 3 leukste events en festivals van Den Haag & Scheveningen. En dat allemaal onder de noemer ‘weekend must-sees’, van hippe food events en muzikale belevenissen tot unieke marktjes en alles er tussen in!  Dit weekend op het menu;  dansbare feestjes, storytelling & een nieuwjaarsborrel. Boterhard De 6e editie […]